Niks

Al weken probeer ik een thema of onderwerp te verzinnen voor mijn inspiratiemail van januari maar niks! Absoluut geen idee, totaal inspiratieloos. Helemaal niks nada noppes komt er in mij naar boven. Naast dat ik januari een maand van niks vind doe ik ook niks…. nou ja niks…..althans niet voor mijzelf of mijn werk. 

Door de nieuwe lockdown maatregelen ben ik thuis met de kinderen en heb ik mijn handen vol aan hen en hun schoolwerk. Daardoor kom ik totaal niet toe aan de dingen die ik juist heel graag zou willen doen, zoals bijvoorbeeld kunst maken of een inspirerende en diepgaande nieuwsbrief schrijven en dat geeft mij nou juist het gevoel dat ik niks doe, tot niks kom en dat ik een niksnut ben die tot niks in staat is. Hele opbeurden gedachtes….niet dus….Hierdoor probeer ik heel hard van alles te gaan doen om maar niet niks te doen maar vergeet wat ik nou werkelijk wil doen. Waardoor ik moe maar totaal niet voldaan, onbevredigd, chagrijnig en uitgeput aan het einde van de dag op de bank plof en tot niks meer in staat ben.

Boos op mijzelf omdat ik de kinderen heb afgekat, omdat ik niet genoeg geduld heb gehad. Niet echt aanwezig was omdat ik voornamelijk in mijn hoofd bezig was met wat ik allemaal moet gaan doen om maar niet weer met een “niks gevoel” te eindigen. 

Toen ik, zonet nog, in bed lag met mijn ogen dicht, even echt helemaal niks. Ik zag niks, hoorde niks en sliep bijna, viel er een enorm kwartje en begon het te bruisen van binnen. Dit was precies het "echte" niks wat ik nodig had om aan te gaan. Want het antwoord was al die tijd al daar maar ik moest het net even zien, want daar waar ik als maar dacht ik weet niks want ik doe niks, dus ik heb niks om over te schrijven……….nee, het thema is NIKS. 

Want ik doe wel degelijk van alles, eigenlijk heel erg veel en probeer het ook allemaal nog eens tegelijkertijd te doen, in de hoop dan tijd over te houden voor mijzelf. Ik moet van alles doen van mijzelf maar vooral niet niks. Maar de kunst is nou juist om echt niks te doen. Want door toe te laten even helemaal niks te doen, alleen te zijn met het zijn. Het in contact komen met mijzelf en daardoor weer in mijn lichaam te landen ga ik weer aan. Dit zorgt er voor dat het begint te stromen, te bewegen en komen de ideeën boven.

En het in contact zijn is natuurlijk ook de koppeling tussen mij en mijn kinderen die mist waardoor ik kortaf en boos word. Het is het verbreken van het contact met mijzelf door het niet toe staan aan de behoefte naar het daadwerkelijke niks om weer op te laden en tot ideeën te komen. Een onbewust proces, die toch zeer bekend voorkomt en dat terwijl ik het antwoord eigenlijk altijd al geef. Want als iemand mij vraagt wat ik het liefst zou willen… als ik mij zo voel... dan is het antwoord “niks”. Want niks, en dan bedoel ik echt niks, ik heb het dan niet over tv kijken of internetten of zo iets, maar echt NIKS, ogen dicht en zijn, dat is voor mij mijn oplaad knop. 

Je snapt dat ik niet tot de volgende ochtend heb kunnen wachten om dit op papier te zetten. Want als het begint te stromen kan ik niet meer slapen. Ik heb een dikke wollen trui, sokken en broek aan getrokken. Heb een deken van de bank om mij heen geslagen en ben begonnen met typen. blijkt dat er toch iets uit niks kan komen.

En die stilte om mij heen…..heerlijk! Ik ga nog even na genieten en doe helemaal niks.

Slaap lekker en geniet van niks.

 

Niet niks

Niks is niet niks
als niks al alles is 
wat eigenlijk niet is
als het alles is 
was niet mag zijn
dan is niks
heel veel
en niet niks

Niks is niet niks
als het geen plaats maakt 
voor iets
dan is niks iets
wat niet mag zijn
geef niks de ruimte
en dan zal het je 
vervullen met iets
en sta je niet met lege handen.

 

Liefs

Tanja

2 comments

Niels

Mooi…..

IJf

Lieverd,

Dat je van Niks zoveel kan maken, geweldig. Wat een mooie metgezel om je Zijn mee te vullen!
Dank voor je inspiratie en het delen!

Love,

IJf .

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

English
English