Creativiteit

Als ik met mensen spreek dan krijg ik vaak terug “jij bent zo creatief". Ik ontvang dit als een groot compliment. Het is voor mij een tweede natuur en ik denk er eigelijk niet zo over na. Het hoort bij mij en bij mijn vakgebied. Als kunstenaar wordt je vaak gezien als het ultimum van creativiteit.

Het zette mij tot nadenken en ik vroeg mij af wat is dat nou eigenlijk creativiteit? Dus daar ben ik voor mijzelf eens ingedoken.

Creativiteit is niet te vangen in een ding. Het is een voortdurend en veranderlijk iets en kent vele gedaantes. Het is die vonk die iets of iemand bij jou kan overbrengen. Jou kan aanraken diep van binnen. Het is geen vooropgezet plan, het is er opeens, net als de liefde springt het over. Je kan ergens naar kijken of over nadenken en opeens voel je het, je gaat aan, het raakt je, het pakt je vast en laat je niet meer los en zo zet het je aan tot creëren. Het is juist die combinatie van waarnemen, denken en creëren.

Creativiteit wordt niet alleen maar door een pen of kwast overgebracht maar ook door ideeën, woorden, beelden, geluiden, bewegingen noem maar op. Het leeft op ieder niveau, psychisch, spiritueel, verstandelijk en emotioneel. 

Alles wat de ziel raakt en aanzet tot beweging, tot creëren is een vorm van creativiteit. En het mooie is, en daar geloof ik heilig in, is dat ieder mens het met zich mee draagt. 

Het is een belangrijke voedingsbron, zeker voor mij. Zonder creative voeding kan ik niet zijn wie ik ben en kan ik niet mijn werk uitoefenen als kunstenaar. Door deze creative voedingsbron om te zetten, te gebruiken, voed het weer die gene die er mee in aanraking komen en die voed weer een volgende enzovoort enzovoort. Het is een stroom die in gang wordt gezet of misschien is het wel een stroom die al eeuwen doorgaat van mens op mens met als doel te verrijken, te voeden en te scheppen. 

De creativiteit zal uiteindelijk naar buiten komen via jou eigen talent. Want niet iedereen kan tekenen of gedichten schrijven en dat is nou juist de kracht van creativiteit het kent geen grenzen. Het tapt uit jou eigen bron, zoveel mensen zo veel vormen van creativiteit.

Laat de magische aanraking jou aanzetten tot het scheppen van iets, alles is goed, het gaat om jou proces. Hoe dichter je bij je eigen bron bent om uit te tappen hoe sterker de creativiteit zal stromen.

 

De stroom van het bestaan

Laat je voeden en je zult vervult zijn
Laat je raken en je zult voelen
Laat je waarnemen en je zult zien
Laat je verrijken en je zult ver reiken

Geef je over
laat het gaan
buiten de grenzen
van dit menselijk bestaan 

Geef door wat jij wil delen
Geef door wat zal ontstaan
Geef door wat jij creëerde 
Geef door in de stroming van ons bestaan

Geef je over
laat het gaan
buiten de grenzen
van dit menselijk bestaan

Laat gaan wat niet van jou is
Laat gaan wat je niet dragen kan

Laat gaan wat jij kan geven
Laat gaan met de stroming van het bestaan

 

Creative groet

Liefs Tanja

kleurrijke ziel

4 comments

Willemien

Zeer inspirerend dit blog ❤️

Mathijs

mooi kunstwerk en gedicht heb je gemaakt Tanja! inspirerend!

Gaby

Wauw Tanja, mooi mens 🙏

IJF

Zooooooooo mooi, wat een gedicht. “de stroom van ons bestaan”

Dank voor deze kunst en hiermee het aanraken van mijn ziel!

IJf

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

English
English