Lijnen van emoties

"Van binnen naar buiten
deel ik met jou
van eigen voelen
mijn persoonlijk verhaal."

 

Lijnen van emoties is een heel persoonlijk project dat ik ben begonnen om mijn binnenwereld een weg naar buiten te geven.

Ik ben een binnenvetter en een kei in het opkroppen en wegdrukken van mijn gevoel. Het is voor mij een uitdaging om te uiten wat er binnenin mij omgaat en hier woorden aan te geven. Ik heb, met name in roerige tijden, mij aangeleerd mijzelf af te sluiten. Mijn innerlijke muren gaan omhoog en als het moet versterkt met als doel niet geraakt te worden. 

Deze strategie heeft mij jaren lang gediend totdat ik een paar jaar gelden geconfronteerd werd met mijzelf en zag dat ik steeds in rondjes bleef lopen in mijn carrière, in mijn huwelijk en in mijn persoonlijke ontwikkeling. Alles stond stil en schoof langzaam de verkeerde kant op. 

Er moest iets gaan veranderen en dat was niet de buitenwereld, nee, dat was mijn binnenwereld. En daar begon mijn reis, op zoek, terug naar mijzelf. Een reis met de vragen: “Waar kom ik vandaan?”,  “Wie ben ik geworden?” en “wie heb ik achtergelaten?” Een reis die zeker nog niet ten einde is maar die via mijn persoonlijk project “lijnen van emotie” gestalte krijgt. 

Als een gezichtendagboek schilder en teken ik dat wat er in mij leeft. Thema’s die iedereen kent zoals woede, verdriet, eenzaamheid, blijdschap maar ook schaamte en verlangen.

Daar waar woorden te kort schieten geeft beeld meer betekenis dan ik kan zeggen. Ik laat mijn handen het werk doen; zo onthullen zij de lijnen van mijn emoties, van interne worstelingen, processen en gevoelens. 

Van lelijk tot mooi vormen de gezichten naast elkaar een nieuw verhaal waar ik dan met andere ogen naar kan kijken. Door afstand te nemen van de emotie en afstand te nemen van het beeld, brengt het mij weer nieuwe inzichten. Confronterend als een spiegel maar ook verhelderend en helend.

Door het beeld dat ik maak te delen, verbreek ik mijn oude cirkel van afsluiting en ontstaat er een nieuwe cirkel. Ieder zal dat beeld weer anders vertalen of aanvoelen omdat ieder zijn eigen verhaal meedraagt en dat onbewust koppelt aan datgene wat hij ziet. Als een uitnodiging: ga eens zitten... kijk... en voel eens wat het gezicht, de emotie, met jou doet... Ken of herken je het gevoel dat het oproept? Weet je misschien ook waar het vandaan komt?

Op deze manier kijk ik zelf ook terug op mijn werken. Dit proces van afdalen in mezelf vind ik een magische manier van tot mezelf komen. 

Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van de kijker. Wat doet het met jou? Want jouw verhaal is voor mij weer een grote inspiratie en zo is de cirkel weer rond voor mij.

Neem een kijkje.

 

Tanja van Wijk

 

 

1 reactie

Babet

Hoi Tanja

Ik ben benieuwd of je ook kunstwerk maakt van een portret/ foto van mijn zoontje?

Ik denk bijvoorbeeld aan het werk ‘ogen’ of ‘naakt’ van jou.
Ik hoor graag van je.

Groetjes Babet

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Dutch
Dutch