Een kijkje achter de schermen

Een kijkje achter de schermen, zien hoe iets tot stand komt. Hoe “het” is opgebouwd en ontwikkeld. Een prachtig proces om naar te kijken, luisteren of om zelf aan deel te nemen. Het valt mij op dat daar steeds meer naar gevraagd en gekeken wordt. Men wil het verhaal er achter weten. Misschien is het een reactie op de, in mijn ogen, afstandelijke wereld van het internet waar vandaag de dag zo veel op gebeurt in een poging om dichter tot elkaar te komen. Omdat wij ons steeds meer willen identificeren met een levensstijl. 

Ik merk het ook bij mijzelf. Als ik ervaar dat iets mij raakt, en dat kan van alles zijn van muziek tot een product of juist een persoon, dan wakkert dat bij mij nieuwsgierigheid aan. Ik wil dan weten wat er achter het gordijn gebeurt! Mijn nieuwsgierigheid zit hem in dat wat je niet ziet maar er wel is. Een heel belangrijk deel van het geheel. Zoals deel van de ijsberg onderwater. Het deel in de schaduw. Het deel van bloed, zweet en tranen. Dit is namelijk het deel waaruit er gebouwd wordt en ook waar op gebouwd wordt, het fundament. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen hoe belangrijk dat deel is en tegelijkertijd ook hoe kwetsbaar. Want als er op de verkeerde fundamenten gebouwd wordt dan stort het kaarten huis vroeg of later in. 

Dit “kijk je achter de schermen” kan je op vele niveaus toepassen om zo steeds dieper en dieper tot uiteindelijk bij de kern aan te komen.
Van eindproduct - ontwerpproces - oorspronkelijk idee - gemis of verlangen van de bedenker - de kern van het bewuste dan wel onbewuste verhaal van de bedenker. 
In deze laatste twee fases krijg je echt een kijkje achter de schermen van de persoon zelf te zien. Deze verdieping vind ik zelf persoonlijk het interessante; om achter het masker te mogen kijken. Dan krijgen we de persoon in zijn meest pure vorm te zien. Je zou kunnen zeggen dat het een ontmoeting op zielsniveau is. Als ik mensen op dit niveau tegenkom dan merk ik dat ik “hongerig” word. Als een soort van blije pup denk ik “vertel meer, vertel meer", het liefst zou ik het hele verhaal absorberen. Als kind al fantaseerde ik dat ik onzichtbaar kon worden en dan mee kon liften om zo te observeren, te zien, horen en voelen wat iemand drijft. Te ontdekken wat er in iemand om gaat, waar iemand vandaan komt.  

Om anderen op die diepe laag toe te laten vraagt moed en kracht. Kracht in kwetsbaarheid om jezelf bloot te geven en moed in te weten wie je bent, alles te laten zien in elke kleur die jij bij je draagt.

Als je deze keten kent en kan toepassen op datgene wat jij in de wereld wil zetten dan geloof ik dat je magie krijgt. Want je beheerst de kracht om vanuit jouw kern, jouw eigen verhaal anderen te raken. Je geeft iets van jezelf mee in datgene wat je maakt of neerzet.

En waarom raakt het dan? Omdat het onbewust aanhaakt op het eigen verhaal van de aanschouwer. Juist dit onbewuste stuk is zo mooi. Je reageert in eerste instantie vanuit emotie of gevoel op dat wat je ziet. Het trekt je aan. Als je iets mooi vind heb je er op dat moment nog niet over nagedacht waarom je iets mooi vind, er is al een eerst aantrekking geweest die onbewust heeft plaats gevonden. 
Als ik dan verder op onderzoek uit ga, waarom ik iets mooi vind, dan kom ik er meestal op uit dat het verhaal van de maker aanhaakt op mijn persoonlijk verhaal. Ze noemen dit ook wel de wet van aantrekkingskracht. 

Het is dus niet alleen belangrijk om andere het verhaal van jou werk te laten zien maar ook om op ontdekkingstocht te gaan naar jouw eigen verhaal achter jouw schermen. Ik wil je uitnodigen... ga op reis... en laat je verwonderen door je eigen verhalen en neem ze mee in wie jij bent. 

Ik wens je een mooie ontdekkingsreis. 

 

Onbelichte delen
van zo velen
krioelen achter de schermen
van het gesloten doek 
waar gedanst wordt
met verlangens 
waar gesjanst wordt
met de strijd
In parades en façades
en een grote maskerade
verhullen zij verhalen
van de tijd
onzichtbaar barend
bouwend aan het fundament 
het podium om op te falen
het podium om op te stralen
haal het doek op
laat het masker zakken
ontsluier wie jij bent

 

Liefs Tanja 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Dutch
Dutch